Ρινοπλαστική: Αποκατάσταση Μετά από Τραυματισμό ή Χτύπημα στη Μύτη

Μια σπασμένη μύτη, ή ρινικό κάταγμα είναι η πιο συνηθισμένη κάκωση του προσώπου. Χωρίς προσεκτική και άμεση φροντίδα, ένα ρινικό κάταγμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση της μύτης, ή ακόμα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν γίνεται αντιληπτό το κάταγμα, η συμβουλή ενός Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου μέσα σε 10 ημέρες από τον τραυματισμό είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι μπορεί να είναι δυνατή η άμεση διόρθωση της μύτης, με τοπική αναισθησία, πολύ γρήγορα και ανώδυνα.

Η αδιαφορία ή καθυστέρηση για περισσότερες ημέρες ενέχει την πιθανότητα να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Αποκατάσταση Μετά από Τραυματισμό στη Μύτη

Ένα ρινικό κάταγμα μπορεί να συμβεί από διάφορους λόγους, όπως τροχαίο ατύχημα, πρόσκρουση, πτώση, αθλητική κάκωση, χτύπημα κα.

Prhximo Mytis. Spasimo Diafragmatos.  Therapeia me Plastiki. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Εικόνα 1 εβδομάδα μετά την κάκωση και πριν το χειρουργείο
Espasa ti Miti Mou. Pws tha tin Isiwsw me Rinoplastiki Meta to Xeirourgeio. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Εικόνα 1 μήνα μετά την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής
Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοιους είδους κακώσεις είναι όσοι ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα συχνής επαφής (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κα). Αυτοί που κάνουν σπορ που απαιτούν έντονη σωματική αντιπαράθεση, όπως πολεμικές τέχνες (kickboxing, μποξ, πάλη και πυγμαχία) είναι επίσης εκτεθειμένοι.

Χτύπημα στη μύτη: Πρώτες Βοήθειες για Αντιμετώπιση Ρινορραγίας

Μετά από τραυματισμό ή χτύπημα  πρέπει ελεγχθεί αρχικά εάν έχει προκύψει σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι όπως για παράδειγμα διάσειση ή τραυματισμός στον αυχένα.

Εάν το μόνο εμφανές τραύμα είναι το χτύπημα στη μύτη:

·       Η άμεση μέριμνα πρέπει να είναι η διακοπή της αιμορραγίας, με τοποθέτηση βαμβακιού με οξυζενέ στο εσωτερικό των ρουθουνιών και εφαρμογή πίεσης από έξω για περίπου 8 λεπτά.

·       Ο αθλητής δεν πρέπει να τοποθετείται ανάσκελα, αλλά σε κάθετη θέση με πολύ μικρή κλίση της κεφαλής προς τα κάτω, προκειμένου να αποφευχθεί η ροή του αίματος προς τα πίσω, ώστε να εμποδίζεται ο αεραγωγός ή η κατάποση.

·       Εν συνεχεία πρέπει να εφαρμόζονται στην περιοχή της μύτης κρύα επιθέματα ή και πάγος μέσα σε κάποιο ύφασμα, προκειμένου να ελαττωθεί το οίδημα της μύτης και της περιοχής των ματιών.

Συχνά, μέσα στην πρώτη ώρα δεν υπάρχει  πολύ πρήξιμο. Συνήθως όμως, μέσα σε 24 με 72 ώρες παρουσιάζονται οιδήματα και μώλωπες.

Όταν το κάταγμα είναι μικρό, ο ασθενής ενδεχομένως να μην αντιληφθεί τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

·       Επίσης επειδή η μικρή παρεκτόπιση καλύπτεται από ένα ελαφρύ οίδημα δίνεται προσοχή μόνο στη σύντομη ρινορραγία που συνήθως υπάρχει μετά το χτύπημα.

·       Μόνο μετά την υποχώρηση του οιδήματος ο ασθενής θα μπορέσει να καταλάβει το κάταγμα, αφού μπορεί να διακρίνει μια ελαφρά παραμόρφωση στη μύτη.

Ωστόσο, στα σοβαρά κατάγματα, η μύτη μπορεί να παραμορφωθεί εμφανώς ή να παρεκτοπιστεί αμέσως μετά τον τραυματισμό, ενώ η ρινορραγία να είναι σοβαρή και να προκύψουν προβλήματα αναπνοής.

Έσπασα τη μύτη μου: Συνήθη Συμπτώματα που Χρήζουν Ιατρικού Ελέγχου

Τα παρακάτω είναι σημεία και συμπτώματα της σπασμένης μύτης. Σε περίπτωση τραυματισμού μπορεί να συνυπάρχουν όλα τα συμπτώματα ή μερικά.

·       Οίδημα της μύτης - μελάνιασμα

·       Πρήξιμο στη μύτη εξωτερικά

·       Ευαισθησία και πόνος στο άγγιγμα

·       Πόνος στο κόκκαλο της μύτης

·       Μώλωπες, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια

·       Ρινορραγία

·       Αλλαγή σχήματος

·       Αλλαγή της αναπνοής και δυσφορία

melaniasma prhximo mytis spasimo diafragmatos therapeia me leitoyrgiki rinoplastiki Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Εικόνα προφίλ 1 εβδομάδα μετά την κάκωση και πριν την ρινοπλαστική
espasa ti miti mou pws tha tin isiwsw me rinoplastiki meta to xeirourgeio tis leitpourgikis rinoplastikis Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Εικόνα προφίλ 1 μήνα μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής

Θα πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά μετά από τραυματισμό. Και μόνο η ύπαρξη ενός από τα παραπάνω απαιτεί εξέταση από γιατρό ΩΡΛ Εξειδικευμένο στη Χειρουργική Προσώπου ή την Πλαστική Χειρουργική. Η εξέταση από έναν ειδικό είναι σημαντική και δεν πρέπει να καθυστερήσει.

·       Ο κίνδυνος καθυστέρησης είναι ότι εάν δεν γίνει σωστή διάγνωση, τότε τα θραύσματα μπορεί να αρχίσουν να επουλώνονται στην ανώμαλη θέση τους.

·       Συνήθως, το περιθώριο για εξέταση και αρχική θεραπεία είναι μέχρι δέκα ημέρες. Μετά από δέκα ημέρες, τα θραύσματα αρχίζουν να συγκολλούνται, όπου βρίσκονται, και είναι δυσκολότερο να διορθωθούν

Μετά τον τραυματισμό στη μύτη: Εξέταση από Ειδικό Ωρλ Πλαστικό Χειρουργό Προσώπου

Η εξωτερική εξέταση της μύτης διεξάγεται για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε μετατόπιση ή κατακερματισμός των ρινικών οστών και των χόνδρων που συνδέονται με αυτό.

Ο γιατρός στη συνέχεια θα εξετάσει το εσωτερικό της μύτης για να δει αν υπάρχει κάταγμα ή τραυματισμός στο ρινικό διάφραγμα που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών. Επίσης, θα ελέγξει για ανάπτυξη αιματώματος του διαφράγματος.

Spasmeni Miti. Espase to Diafragma Pws tha tin Isiwsw? Therapeia me Epemvasi. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Spasimo Mitis. Pws tha tin Isiwsw. Therapeia me Xeirourgeio me Yperhxous. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty

·       Εάν λόγω οιδήματος ή γενικότερης κατάστασης και πλημμελούς συνεργασίας δεν είναι πλήρης η αξιολόγηση τότε  ο γιατρός θα συστήσει επανεκτίμηση όταν το πρήξιμο έχει μειωθεί έτσι ώστε να γίνει πιο ακριβής διάγνωση.

·       Συνήθως, αυτή η χρονική περίοδος είναι επτά με δέκα ημέρες μετά τον τραυματισμό.

·       Γενικά η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται εντός δέκα ημερών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και να αποφύγουμε περαιτέρω αναπνευστικά προβλημάτα

Κίνδυνοι της Σπασμένης Μύτης & Θεραπευτικές Επιλογές

Ας υποθέσουμε ότι για οποιονδήποτε λόγο, ο ασθενής είτε δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει σπάσει τη μύτη του, είτε χρονοτριβεί σε σχέση με τη λήψη θεραπείας.

·       Ένας από τους κινδύνους είναι να επουλωθεί η μύτη με ανώμαλο σχήμα.

·       Άλλος ένας υπαρκτός κίνδυνος είναι ο ασθενής να αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής.

Χτύπημα στο Διάφραγμα

·       Ενδέχεται να έχει υπάρξει βλάβη στο εσωτερικό του ρινικού διάφραγματος (το εσωτερικό κατακόρυφο χώρισμα που διαχωρίζει τα αριστερά και δεξιά ρινικά περάσματα και να έχει αναπτυχθεί αιμάτωμα).

·       Το αίμα που συσσωρεύεται με την τοπική φλεγμονή και την αποστηματοποίηση που μπορεί να αναπτυχθεί μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή του χόνδρου και ακόμη και μερική κατάρρευση της μύτης.

·       Το αιμάτωμα του διαφράγματος που δεν είναι απαραιτήτως οδυνηρό, μπορεί με έγκαιρη διάγνωση να αντιμετωπιστεί γρήγορα -με παρακέντηση ή παροχέτευση- και να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Espasa ti Miti mou. Riniko Katagma Prwtes Voitheies gia Rinorragia. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty
Spasmeni Myti. Pws tha thn Epanaferw Meta apo Travmatismo. Foto Meta to Xeirourgeio. Exelixis Medical Institute. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty

Η θεραπεία της σπασμένης μύτης είναι η χειρουργική ανάταξη είτε με τοπική αναισθησία, είτε με γενική νάρκωση.

Στην παρεκτόπιση προς τα πλάγια συνήθως γίνεται ανάταξη με τοπική αναισθησία και τοποθετείται ένας μικρός νάρθηκας για να προστατεύσουμε τη μύτη. Εάν η ζημιά είναι μεγαλύτερη, ο ασθενής ίσως  χρειαστεί λειτουργική ρινοπλαστική.

Spasimo Mytis. Priximo. Melaniasma. Antimetwpish me Xeirourgeio. Leitoyrgikh Rinoplastikis me Yperixous

Η σπασμένη μύτη που δεν ανατάχθηκε ποτέ ή δεν θεραπεύτηκε επαρκώς μπορεί να διορθωθεί μόνο με ρινοπλαστική. Η επέμβαση βελτιώνει τόσο την εμφάνιση όσο και τη ρινική αναπνοή, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη από τον τραυματισμό.

Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει τη μύτη, αποδίδοντας τόσο φυσικά αποτελέσματα σαν να μην υπήρξε ποτέ ο τραυματισμός.

Ρινοπλαστική με υπέρηχους μετά από τραυματισμό στη μύτη : Piezo Ultrasonic Rhinoplasty

Με τα σύγχρονα συστήματα υπερήχων (Piezo Ultrasonic Diamond Rhinoplasty) μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική ακόμα και αμέσως μετά τον τραυματισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα.

·       Εάν ο ασθενής όμως αφού σπάσει τη μύτη καθυστερήσει να έρθει για εκτίμηση ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε για έναν μήνα περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα αιματώματα και το οίδημα.

·       Ασφαλώς σε μια ρινοπλαστική ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να διορθώσει και προϋπάρχοντα του τραυματισμού ρινικά ελαττώματα, όπως μεγάλα ρουθούνια ή γαμψή μύτη, χαρίζοντας στο πρόσωπο μια καλαίσθητη και συμμετρική εμφάνιση.

·       Μετά τη ρινοπλαστική καλό θα είναι να αποφεύγουμε την έντονη και επίπονη σωματική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες, τους κραδασμούς για έναν μήνα και τα σπορ που απαιτούν έντονη σωματική αντιπαράθεση για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

·       Στους ασθενείς που δεν γίνονται οστεοτομίες, λόγω της χρήσης υπερήχων, η επάνοδος είναι εντυπωσιακά γρηγορότερη. Σε κάθε περίπτωση, ο αθλητής θα μπορέσει να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες μόνο αφού λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον χειρουργό του.

Μετά την Επέμβαση η Επάνοδος

Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε την επίπονη σωματική δραστηριότητα. Όλα βέβαια είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή και υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Η επίσκεψη στον Ειδικό Ρινοπλαστικό Ωρλ θα δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε αθλητή προκειμένου να επανέλθει με ασφάλεια στο αγαπημένο του άθλημα.

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν την Αποκατάσταση Μετά από Τραυματισμό ή Χτύπημα στη Μύτη

Νομίζω ότι έσπασα τη μύτη μου. Πως μπορώ να καταλάβω εάν είναι σπασμένη ή όχι;

Εάν σπάσετε τη μύτη σας μπορεί να έχετε πρήξιμο και μώλωπες γύρω από τη μύτη και κάτω από τα μάτια σας. Η μύτη σας μπορεί να είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα, να φαίνεται στραβή και να αντιμετωπίζετε πρόβλημα αναπνοής. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό για εκτίμηση της κατάστασης.


Έσπασα τη μύτη μου. Γιατί πρέπει να πάω σε γιατρό;

Από τη στιγμή που θα σπάσετε τη μύτη σας συνήθως, το περιθώριο για εξέταση και αρχική αντιμετώπιση είναι μέχρι 10 ημέρες. Μετά από δέκα ημέρες, τα θραύσματα αρχίζουν να συγκολλούνται, στην όποια θέση βρίσκονται, και είναι δυσκολότερο να διορθωθούν στην συνέχεια


Έσπασα τη μύτη μου. Χρειάζεται απαραίτητα χειρουγείο;

Η θεραπεία της σπασμένης μύτης είναι η χειρουργική ανάταξη είτε με τοπική αναισθησία, είτε με γενική νάρκωση. Μόνο ο ειδικός ΩΡΛ/ρινοπλαστικός θα διαγνώσει με ασφάλεια τι θα πρέπει να γίνει στην δική σας περίπτωσηενώ μπορεί να αποκαταστήσει τη μύτη σας, αποδίδοντας τόσο φυσικά αποτελέσματα σαν να μην υπήρξε ποτέ ο τραυματισμός.


Πώς διορθώνεται μια σπασμένη μύτη;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ευθυγραμμίσει εκ νέου τα οστά και να αναδιαμορφώσει τη μύτη σας, εάν είναι απαραίτητο. Εάν το σπάσιμο έχει καταστρέψει το ρινικό σας διάφραγμα μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε ή ότι η μύτη σας είναι βουλωμένη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνιστάται λειτουργική ρινοπλαστική


Σε πόσες ημέρες αφού σπάσω την μύτη μου μπορώ να κάνω χειρουργείο;

Εφόσον η εκτίμηση από τον ειδικό χειρουργό γίνει άμεσα και η κατάστασή σας απαιτεί διόρθωση με χειρουργείο με το σύγχρονο σύστημα υπερήχων Piezo μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική ακόμη και αμέσως μετά τον τραυματισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί αν μια σπασμένη μύτη δεν αντιμετωπιστεί;

Τα αρχικά συμπτώματα μιας σπασμένης μύτης είναι συνήθως οίδημα, ευαισθησία, μαύρα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία τα ρινικά κατάγματα μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αισθητικά προβλήματα όπως μια στραβή μύτη, αλλά και σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τι συμβαίνει μετά από επέμβαση σπασμένης μύτης; Θα πονάω;

Μετά το χειρουργείο αποκατάστασης σπασμένης μύτης δεν υπάρχει πόνος. Υπάρχει πρήξιμο και μώλωπες γύρω από τα μάτια κυρίως τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση αλλά εξασθενούν με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς με το piezo είναι γρηγορότερη.

Αξιολόγηση
Βαθμός4,9/5 (σε 18 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα